Finansiranje malih i srednjih preduzeća: Bh. kompanije su iscrpljene

Bez autora
Feb 10 2011

Firme u BiH su prilično iscrpljene, kreditno prezadužene i nemaju kvalitetnih nekretnina da daju kao hipoteku, tako da su male mogućnosti kreditiranja firmi, iako sredstava ima. Treba pronaći fleksibilne načine podrške MSP-u, kao što su kreditno-garantni fondovi i drugi stimulativni fondovi koji bi trebali u ovoj situaciji obezbijediti sredstva za podršku preduzećima. Stereotipni načini dodjele kredita su prevaziđeni, država i poslovne institucije koje se bave podrškom razvoju i stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta trebaju učiniti više i obezbijediti izvore sredstava za podršku MSP-u. Na organizovanom skupu su promovirane kreditne linije koje su dostupne preduzećima kao što su kreditna linija SERDA, krediti razvojnih banaka, kreditna sredstva federalnog Ministarstva poduzetništva, razvoja i obrta, međunarodnih agencija i institucija kao što su FIRMA projekt USAID-a i Sida te krediti Svjetske banke.

Finansiranje malih i srednjih preduzeća: Bh. kompanije su iscrpljeneFirme u BiH su prilično iscrpljene, kreditno prezadužene i nemaju kvalitetnih nekretnina da daju kao hipoteku, tako da su male mogućnosti kreditiranja firmi, iako sredstava ima, izjavio je u četvrtak direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije Ševkija Okerić.

On je na poslovnim susretima o temi „Povoljnije finansiranje za mala i srednja preduzeća u BiH", koje su u Sarajevu zajednički organizirali Američka agencija za međunarodni razvoj, Švedska međunarodna agencija za razvoj i SERDA, kazao da treba pronaći fleksibilne načine podrške MSP-u, kao što su kreditno-garantni fondovi i drugi stimulativni fondovi koji bi trebali u ovoj situaciji obezbijediti sredstva za podršku preduzećima.

Prepoznati mogućnosti

- Stereotipni načini dodjele kredita su prevaziđeni, država i poslovne institucije koje se bave podrškom razvoju i stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta trebaju učiniti više i obezbijediti izvore sredstava za podršku MSP-u, rekao je Okerić.

Na skupu su promovirane kreditne linije koje su dostupne preduzećima kao što su kreditna linija SERDA, krediti razvojnih banaka, kreditna sredstva federalnog Ministarstva poduzetništva, razvoja i obrta, međunarodnih agencija i institucija kao što su FIRMA projekt USAID-a i Sida te krediti Svjetske banke.

- MSP su segment razvoja svake države, a u BiH još nisu prepoznate mogućnosti koje daju. Nemamo veliki broj formiranih firmi na 1.000 stanovnika i ne pratimo trendove Evropske unije u tom smislu, tako da sve aktivnosti vezane za edukaciju, podršku MSP-u ujedno znače i podršku zapošljavanju, stvaranju poslovnog ambijenta, podršku razvoju poduzetničke svijesti, poduzetničkog društva i države. Kod nas ti segmenti razvoja još nisu dovoljno prisutni i svi trebamo učiniti više na razvoju preduzeća, kazao je Okerić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik